Különleges borvacsorára vártuk az érdeklődőket február első hétvégéjén a Nagy-Magyarország Parkba. A kulináris élmények a Kárpátia Borház pincéjében indultak, és a Kárpátia Étteremben teljesedtek ki.

Nem kimondottan vacsoraidőben, már 16 órakor elkezdődött a hétvégi program. Tudatosan választottuk ezt az időpontot, hiszen az ízekre azok harmóniájára időt kell szánnunk. A bortételek, amiket ezen a délutánon kínáltunk csodálatos tájakról meséltek, elhozták nekünk a Kárpát-medence szőleinek zamatát.

Bortékánk pincéjében a Balla borászat Frizzy fantázianevű gyöngyöző bora repített bennünket képzeletben Erdélybe. A bor savait kismértékben erősíti az alkohollal egyensúlyban lévő hozzáadott finom szénsav. Az ásványok egyébként az utóízben is érezhetőek. Az ital különleges zamatát a kínált kísérőfalatokkal hangsúlyoztuk.

Már az első fogás az erdei miliő jegyében került az asztalra. A csallóközi fürjlevest húsából készült rétessel, pácolt fürjtojással és rókagombával szolgálta fel Lénárt Bertalan. Munkatársunk a leveshez a felvidéki Csernus Pince 2019-es Chardonnay battonage borát ajánlotta.

A belhoni különlegességnek számító étel a móri nyúlpecsenye hozzávalóival a kucsmagombával, a csicsókával, és a céklasalátával már önmagában is maximálisan harmonizált. Ekkor sem maradhatott el az ideillő bortétel, ami a móri borvidék ismert szakembere Miklós Csabi által Ezredes Ezerjó 2019-re keresztelt bora volt.

Harmadik fogás: „Bakony sertés emlékére” – ekkorra már megérkeztünk a csodálatos Bakonyba. A beszédes elnevezésű fogás a makkon nevelt sertéstarja birsalmás gesztenyekrémmel, erdei gombákkal lett vendégeink elé szervírozva, és amíg elfogyasztották, Nachbil Syrah 2018-as bort töltöttünk a Nagy-Magyarország Park címerével gravírozott talpas poharukba. A karakteres észak-erdélyi vörösbor egyébként érett alapanyagból, hosszú fahordós érleléssel készült a fajta minden izgalmával. A legkeletiesebb karakterű nyugati szőlőfajta új hazára talált a Kárpát-medencében.

Mire elérkeztünk a desszerthez, a csoda már beteljesedni látszott. Mákos guba habcsókkal, zsíros kakassal – ez volt az a fogás, amit a korábbiak megkoronázása végett a vendégek asztalára helyeztünk. A hozzá kínált bortétel a 2014-es Szent Benedek Tokaji Remete kifejezetten kellemes korty, jól illeszthető desszertek mellé. A Remete esetében Tokaj két fő fajtája, a furmint és a hárslevelű került palackba, rövid, csupán féléves hordós érlelés után. Édessége mellett a borvidékre jellemző lendületes savak jelentik a bor fő értékét.

Az ízes ételeknek, a zamatos boroknak, és – ahogy szokták mondani – a jó társaságnak köszönhetően kellemesen, és akár úgy is fogalmazhatunk hasznosan, gasztrokultúrális élményekkel telt el a szombat délután.

Aki most nem jött el keressen minket, és garantáltan különleges gasztronómiai élményt élhet át nálunk egy olyan exkluzív miliőben, mint a Nagy-Magyarország Parkban található Kárpátia Bortéka pincéje, és a Kárpátia Étterem és Kávéház!

 

És hogy mikor? Csak Önön, Önökön múlik!

Ossza meg ezt!