Események betöltése
HOLD NAPJA borito

A Hold napja éjjeli túrával a Nagy-Magyarország Parkban

2021.07.20. @ 18:00 - 22:00

!!! JELENTKEZÉS JÚLIUS 18. (VASÁRNAP) 18 ÓRÁIG !!!
Kémlelje az eget különleges eszközökkel, szakavatott csillagászok segítségével a Nagy-Magyarország Park természeti környezetében.

PROGRAM:
18.00 – 20.00 – Nappali (délutáni) távcsöves bemutató a Bakonyi Csillagászati Egyesülettel
Az egyesület távcsöveinek segítségével a Nap felszínét vesszük szemügyre. A távcsövek különféle speciális szűrőeszközökkel lesznek felszerelve – ezekkel a Nap felszínén látható jelenségeket – napfoltokat, fáklyamezőket – vizsgáljuk majd meg. Segítségünkre lesz egy amerikai Coronado típusú H-alfa naptávcső is, mellyel a Nap koronájában kialakuló protuberanciák figyelhetőek meg. Ezek mellett egy montázs segítségével hallhatunk a Nap biztonságos megfigyeléséről; illetve minden olyan egyéb jelenségről, mely központi csillagunkkal kapcsolatos (pl. napfogyatkozás). A bemutatót egy, az egyesület által házilag készített „Napkályha” teszi még izgalmasabbá, melynek segítségével végzünk kísérleteket; illetve főzünk virslit – ebben a Nap fúziós energiáját használva fel.

19.00 – Vetítéses előadás az Apollo 11 missziójáról
Az aktualitást az adja, hogy július 20-án ünnepeljük az első Holdra szállás évfordulóját.
Az előadáshoz tartoznak Holdrakéta makettek, holdfelszín modellek és természetesen Hold-meteoritok is.

20.00 – Esti távcsöves bemutató
Az egyesület fő profilja az éjszakai égbolt észlelése – ennek bemutatása az érdeklődő közönség számára, mindeközben pedig természettudományos ismeretek terjesztése mindarról, amit látunk! Az időjárástól, a helyszíntől és az évszaktól függően a Hold, a bolygók, illetve különféle mély-ég objektumok kerülnek terítékre! Külön kérésre az egyesület a legnagyobb távcsövét is rendelkezésre bocsájtja, melynek teljesítménye a Pannon Csillagda fő műszerével azonos. Házhoz visszük a csillagvizsgálók nyújtotta teljesítményt!

21.00 – Mészner Viktor vezetett csillagnéző túrája
Királyszállástól mintegy 5,5 km-re található a Maderspach Viktor-kilátó, ami kiváló hely a csillagnézéshez, mert teljesen nyílt részen egy egykori katonai őrtorony helyére épült.

A programra a részvételi díja:
felnőtteknek: 5000 forint/fő
18 éves korig: 4000 forint/fő

Részvétel csak az éjjeli túrán:
2500 forint/fő

A belépőt a helyszínen lehet megvásárolni.

A szállás igényt kérjük előre jelezni!

előzetes jelentkezés: rendezveny@nagymagyarorszagpark.hu
helyszín: www.nagymagyarorszagpark.hu

Facebook esemény

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2021.07.20.
Időpont:
18:00 - 22:00