Események betöltése
DJI 0735

Különleges őszi túra a Bakonyban

2021.09.18. @ 09:00 - 16:30

A Várpalotáról induló túra a Csörget-völgyön érkezik Királyszállásra.

A Nagy-Magyarország Parkban a résztvevők megtekintik a Millenniumi szoborkertet, ahol a már nem létező külhoni emlékművek másolatai találhatók, az áldozatkészség lovasszobrot, az irredenta szobrokat a Trianon-kertben, és aki szeretné a Magyar Kálvária 1918-1920 kiállítást is megnézheti. Az ebéd a Nemfelejtünk Büfében lesz.

Találkozó: 2021.09.18-án (szombaton) 9 órakor Várpalotán, a Szabadság téren a Thury vár parkolójában.

Útvonal: Várpalota – Csörget-völgy – Királyszállás Nagy-Magyarország Park – Csörgey-emlékmű – Maderspach kilátó – Várpalota.

Érkezés Királyszállásra 11:30 körül, ebéd, park bejárása, indulás vissza Várpalotára 13 óra körül.

A távolság: 16,2 km, a szintemelkedés 325 m

Várható visszaérkezés Várpalotára: 16:00-16:30 között

Részvételi díj, ami egy ajándéktárgyat, az ebédet és egy üdítőt is tartalmazza: 3200 Ft
A kiállításra a belépő: 1200 Ft

Jelentkezés:
Nagy-Magyarország Park: 06 22 223 723, rendezveny@nagymagyarorszagpark.hu
Mészner Viktor: 06 30 490 8401, meszner.viktor@invitel.hu

Csörget-völgy
A Csörget a Bakony északkeleti végének egyik különleges geomorfológiájú, védett növény- és állatfajokban egyaránt gazdag völgye. Alján kék kereszttel jelzett kanyargós turistaút halad, könnyű sétát és tavasztól őszig sok érdekes látnivalót kínálva a bakancsos turistáknak.
A Devecser- Ajka- Városlőd- Várpalota között húzódó vonalon a veszprémi- várpalotai völgyek sorozatából emelkedik ki az a dolomit- hegyvonulat, amely kelet felé haladva mind alacsonyabbá válik. Legmagasabb pontja, az Öreg Futóné még 575 méter, az utolsóként szigetszerűen kiemelkedő Baglyas-hegy mindössze 362 méter magas. Nemcsak erre a területre, hanem az egész Bakonyra is jellemző, hogy a felszínen (és annak közelében) csak a földtörténeti középidőből származó kőzeteket lehet találni. Elsősorban a triász kori üledékek a jellemzők, mert a jura és kréta korban, amikor a területet ugyancsak tenger borította, amelyek vastag karbonátos kőzetrétegekké tömörödtek, majd összetöredeztek, és az így keletkezett rögök szigetszerűen kiemelkedtek környezetükből. Ezért jura kori mészkő aránylag kevés van a Bakonyban – területünktől nyugatra például Úrkút vagy Városlőd közelében -, és kevés a kréta kori üledék is (például Sümegnél a Várhegyen, vagy a Csinger-völgyben barnaszéntelepekkel).
Várpalotától észak felé a felszín fennsíkszerű tábla, amelyet néhány száraz aszóvölgy tagol. Közülük az egyik legszebb a Csörget. A terület éghajlatában kifejezetten szubmediterrán jellegű. Az évi középhőmérséklet 10,5 °C körüli, a nyári hónapokban 20-21 °C, az évi csapadékmennyiség 650-700 mm. Napsütötte, száraz, meleg biotóp, sok, egyébként déli elterjedésű faj élőhelye.

Nagy-Magyarország Park
A park Királyszálláson, a Dél-keleti Bakony erdővel körülvett, különlegesen szép részén található, Várpalotától 6 km távolságra. A Nagy-Magyarország Park nem csak a pihenést szolgálja, kiépített infrastruktúrájával és felújított épületeivel, szállás- és étkezési lehetőségeivel ideális helyszíne konferenciáknak, képzéseknek, táboroknak, osztálykirándulásoknak, erdei iskoláknak, fesztiváloknak, kulturális és sportrendezvényeknek.
A Kárpátia Étterem és Kávézó, valamint a Nemfelejtünk erdei falatozó színvonalas vendéglátást biztosít. A park rengeteg lehetőséget kínál az aktív pihenésre, kikapcsolódásra, szórakozásra: muzeológus vezetésével látogatható a Trianon Múzeum időszaki kiállítása, gyalogos, kerékpáros és terepjárós túrák a Burok-völgy csodálatos természeti környezetében, szabadtéri dézsafürdő és szauna, bográcsfőzési és szalonnasütési lehetőség teszi feledhetetlenné a Nagy-Magyarország Park élményt.

Csörgey és Maderspach emlékművek
Királyszállástól délre a Széphegy-dűlő irányában megtekinthető vitéz Csörgey Károly tábornok obeliszkje, amely egy tragikus eseménynek állít emléket. 1928 júliusában a várpalota mellett fekvő lőtéren helyezett használatba egy titokban fejlesztett különleges ágyút, mely a próba során felrobbant, megölve Vitéz Csörgey Károly tábornokot és bajtársait. Pár száz méterre pedig a Maderspach Viktorról (magyar mérnök, sportoló, vadászati szakíró) elnevezett kilátóról figyelhető meg részletesebben a környező táj.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2021.09.18.
Időpont:
09:00 - 16:30
www.nagymagyarorszagpark.hu

Szervezők

Nagy-Magyarország Park
Mészner Viktor