Események betöltése

Régi Magyar szőlőfajták a Kárpát-medencében címmel szervezünk szakmai konferenciát

2023.09.22. @ 17:00 - 20:30

veb 2023 banner 1200 628

A RÉGI MAGYAR SZŐLŐFAJTÁK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN címet viselő rendezvényre Várpalotán, a Trianon Múzeumnak is otthont adó Zichy-kastélyban kerül sor, szeptember 22-én. Az intézmény könyvtártermében, valamint a Zichy-Apponyi Pince egyedülálló környezetében elismert anyaországi és külhoni borászati szakemberek, a téma alapos ismerői mutatják be a régi magyar szőlő- és borfajtákat és a magyar bor titkait. A résztvevők betekinthetnek az ősi Kárpát-medencei szőlőfajták génbankjába, megismerhetik a külhoni borászvilág arcait és eredményeit, a Kárpátia Borház küldetését, hasznos, gyakorlati információkat kaphatnak arról, melyek a régi magyar szőlőfajták termesztésének fejlesztési irányai, vagy hogyan lehet trendi a régi magyar bor? De az előadók olyan fontos témákról is szólnak, mint a Hungarikum márkanév nemzetpolitikai jelentősége, vagy a bor, mint a nemzeti identitás része.

A konferenciát megtiszteli jelenlétével V. Németh Zsolt, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos. A meghívott előadók között szerepel: Gaál Krisztián, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársa; Dr. Szőke Barna, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója; Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus; valamint Maurer Oszkár (Délvidék), Szentesi József (Etyek-Budai borvidék); Benyák Zoltán (Kunsági borvidék), Andrási László (Somlói borvidék) és Szabó Zoltán (Pécsi borvidék) borászok.

A szakmai tanácskozáson, mely a Kárpát-medence történelmi magyar borainak ünnepe kíván lenni, a projektben résztvevő Kárpátia Borház jóvoltából, a résztvevők Dr. Borbély Zsolt Attila – szakíró, és Dr. Varga Zoltán Gábor borszakértő vezetésével, interaktív borkóstoló keretében ismerkedhetnek egymással és a legkiválóbb magyar borokkal.

Bízunk benne, hogy a rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program határon túli kapcsolatokra építő, azokat erősítő, és a Balatoni Borrégióhoz kapcsolódó rendezvényeinek egyedülálló és különleges színfoltja lesz.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2023.09.22.
Időpont:
17:00 - 20:30