Már a Nagy-Magyarország Parkban is találnak pecsétet a túra útvonalakon barangolók. A Bakony erdejében lévő üdülő- és konferenciaközpont a “Nem felejtünk” Falatozónál hozott létre bélyegző pontot.

IMG 20211008 114025
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

A “Nem felejtünk” Falatozó lábánál található a pecsét doboz.

Az aktív kirándulók a hivatalos helyszíneken kívül szívesen szereznek be alternatív pecsételő pontokon is lenyomatokat. Mivel már többen keresték ezt a lehetőséget a látogatók közül, a park emlék bélyegzőt helyezett el a látogatók számára.

A park bejáratánál tábla hívja fel a  figyelmet a pecsételési lehetőségre.

A Nagy-Magyarország Park mellett a piros és a kék kereszt útvonal is elhalad, több népszerű útvonal és látványosság is van a Bakony ezen részén. Ilyen például Burok völgyi túra. A park kapujából nyílik a Burok-völgy ritka természeti jelenségeket mutató sziklás hasadéka. Környezetétől eltérő klímája, viszonylagos elszigeteltsége, botanikai és zoológiai érdekességek kincsestárává teszik. A völgynek érintetlen őserdei hangulata van. A mintegy 12 km-es főága Királyszállástól Bakonykúti községig terjed. Számos mellékvölgyeivel több, mint 25 km-t tesz ki az 50-90 méter mély, sok helyen függőlegesen meredek sziklafalakkal határolt, vízfolyás nélküli szurdok. A völgy-fő és a végpont szintkülönbsége kb. 200 m. Évszázadokon át királyi vadászterület volt.

Túraajánlataink

A Kéktúráról (forrás: www.kektura.hu)

Napjainkban aligha akad olyan természetjáró, aki ne hallott volna a legendás kéktúráról.

Hazánk leghíresebb túraútvonalai páratlan lehetőségeket tartogatnak a felfedezőkedvű vándoroknak, a kiránduló családoknak és bárkinek, aki szereti a természetet és a túrázást. Hogy kinek és miről szól a kéktúrázás, azt mindenki maga dönti el, de vitathatatlan, hogy a megtett kilométerek közben olyan élményekre tehetünk szert, amelyek átformálnak bennünket, nyitottabbá tesznek a természetre, gazdagítják látásmódunkat.

IMG 20211008 114221
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

A Kéktúra útvonal elhalad a Nagy-Magyarország Park mellett

Az Országos Kéktúra hazánk leghosszabb, jelzett túraútvonala, története egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza. A hazai természetjáró történelem ünnepnapjai is nagyrészt a kék sávval jelzett turistaúthoz kötődnek. A Magyar Természetjáró Szövetség számára 1961 az egyik ilyen jeles év, hiszen ettől az évtől tartja karban és szervezi e jelvényszerző közösségi túramozgalmat a szövetség.

A kéktúrázás nem csupán az északi tájakat bejáró Országos Kéktúráról szól. Bár nagy múltja miatt ez a legnépszerűbb, létezik ezen kívül a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és Alföldi Kéktúra is. Mindhármat együtt Országos Kékkörnek hívjuk.

A kéktúrázás manapság soha nem látott népszerűségnek örvend. Évente 15 ezernél is többen indulnak el a kéken, 2021. januárjáig összesen 10041-en teljesítették a három híres túraútvonalat. A legfiatalabb kéktúrázó 7, a legidősebb 95 évesen adta le az igazolófüzetét.

Ossza meg ezt!