osztálykirándulás

Tanulás a fák árnyékában a környezettudatosság jegyében

A Nagy-Magyarország Park szeretettel vár minden diákcsoportot, akik egy kis időre hátra akarják hagyni a tantermek falait, és élményszerűen, közösségben, a természetben szeretnének új ismeretekre szert tenni.
osztalykirandulas muzeumpedagogiai foglalkozas kis kep 1

A trianoni békediktátum története: interaktív foglalkozás a Pavilonban.

A foglalkozás részei: A Trianon Múzeum által készített kisfilm, “Peti utazásai Nagy Magyarországon” megtekintése.
Az előadás magában foglalja Trianon előzményeit, a diktátum aláírását és következményeit. Játékos feladatok megoldása, a tanultak elmélyítésére.
A foglalkozás időtartama: 60 perc

„Az eltüntetett ország”: rendhagyó irodalomtörténet és múzeumpedagógiai foglalkozás

Ajánlott életkor: 10-18 év. Helyszín: Pavilon
Az előadás bemutatja a Horthy- korszak legfontosabb kulturális irányzatait, különös tekintettel a keresztény-nemzeti irodalmi fórumokra. Bemutatásra kerül két jelentős költőnk, Reményik Sándor és Sajó Sándor életútja és munkássága. A két szerzőtől gyönyörű idézetek, műrészletek is felolvasásra kerülnek. A diákok a témakör összefoglalásaként irodalmi totót töltenek ki. Célunk tehát nem más, mint „tanítani és gyönyörködtetni”.

Utazások a Kárpát-medencében: Interaktív földrajzóra a „Kárpát-medence útikönyv” és „A Kárpát-medence turisztikai útvonalai” térkép alapján.

Ajánlott életkor: 10-18 év. Helyszín: Erdély ház (Gömbös Gyula vadászkastély)
Földrajzóránk keretén belül bemutatásra kerül öt nagy régiónk, ráadásként pedig Fiume és az un. Tengermellék. A tematikus fejezetek pedig igyekeznek kedvet csinálni a természeti, történelmi, vallási, művészeti értékek, emlékek, intézmények személyes felkereséséhez. A borvidékek, kávéházak, éttermek, fürdők, fesztiválok felsorolása mind a „változatosság gyönyörködtet” cicerói elv jegyében fogant. Kiadványaink átláthatóak, logikus szerkesztésűek, mentesek a hosszú „száraz” leírásoktól. Az általános bevezető rész után a helytörténetre, Várpalota és környékének látnivalóira is reflektálunk.
Az előadás végén megtekinthetőek a vadászkastélyban elhelyezett korabeli térképek, kimutatások.

„A magyar békedelegáció tagja voltam”: Játékos és képzeletbeli részvétel az 1920-as magyar békeküldöttség munkájában.

Ajánlott életkor: 10-18 év Helyszín: Pavilon
A trianoni békediktátum aláírásának körülményeit könyvtárnyi irodalom tárgyalja. Múzeumpedagógiai foglalkozásunk a diplomáciatörténeti háttér megértésében és a politikai szálak kibogozásában segít. Szemináriumi jellegű óránkon „bevonjuk” a diákokat a magyar békedelegáció munkájába. Megnézzük az okokat és következményeket, érdekeket, érveket és ellenérveket „harag és részlehajlás nélkül”. Feltesszük a történelmietlen, de annál izgalmasabb kérdést „Mi lett volna, ha…?” Végül – a teljesség igénye nélkül- ismertetünk néhány tévhitet és Trianont övező legendát.

„Magyar Golgota”: Magyarüldözés a Kárpát-medencében 1918-1948

Ajánlott életkor: 14-18 év
Előadásunk alatt a hallgatóság tájékoztatást kap azokról az atrocitásokról és diszkriminatív intézkedésekről, amelyek honfitársainkat érték mindkét világégést követően. Az eseményekről pontos adatokat, forrásokat és visszaemlékezéseket közlünk. Tárgyalásra kerülnek többek között az un. zsákmányvonatok és a vagonlakók helyzete, a Kassai kormányprogram és a Beneš-dekrétumok. A maga komplexitásában tárjuk fel a környező államokban felerősödő hungarofóbia tragikus következményeit.

A Nagy-Magyarország Parkhoz közvetlenül kapcsolódó rendhagyó foglalkozások

Túraútvonalak a Bakonyban

Ajánlott életkor: 10-18 év. Helyszín: sátortábor/lakókocsi park
Foglalkozásunk keretén belül elméleti megalapozást nyújtunk rövid erdei sétákhoz és komolyabb, hosszú gyalogtúrákhoz egyaránt. Beszélünk a környék látnivalóiról, nagy csokorban mutatva be a Bakony csodáit. Mindenkit megismertetünk az erdei etikettel, a turistajelzésekkel, a környék flórájával-faunájával. Az érdeklődők megtudhatják azt is, hogy mik a feltételei egy igazán jó, vérbeli táborozásnak.

Beszélgetés a múltról korhű környezetben

A várpalotai Trianon Múzeum gyűjteményéhez kapcsolódó előkészítő foglalkozások. A helyszín a várpalota tőszomszédságában fekvő Királyszállás, ahol őseink is előszeretettel időztek (a környék évszázadokon át királyi vadászterület is volt).

A közeli turistaútvonalakon keresztül megközelíthető a Burok-völgy, hazánk egy igen érdekes, ritka természeti jelenségeket mutató természetvédelmi területe. Mikroklímája, viszonylagos elszigeteltsége, botanikai és zoológiai érdekességek kincsestárává teszik. Hamvas Béla filozófus írja a Bakony c. esszéjében: „A hegységek általában földrajzi helynevek. A Bakony nem az. A Bakony a magyar számára és elsősorban mítosz.”

A XXI. században a környezettudatos nevelés kiemelten fontos, prioritást élvező pedagógiai feladat. Éppen ezért erdei iskolai programunk lehetőséget biztosít a tanulásra és a játékra egyaránt. (Szakmai nyelven szólva a hangsúly a holisztikus ismeretszerzésen van, a tanulási helyzetek pedig hatékonyan fejlesztik a divergens gondolkodást.)

A minimum négy órás, de akár egy egész napot is kitöltő rendhagyó foglalkozásunk alatt a diákok megismerkednek az „erdei etikettel”, a tájékozódás technikáival, a környék flórájával és faunájával egyaránt. Az erdei vezető és a kísérő szaktanárok segítenek az összegyűjtött élményanyag feldolgozásában és értékelésében. A biológiai és földrajzi ismeretszerzésen kívül a hozzánk látogató tanulók a hagyományos csapatépítésbe is betekintést nyerhetnek hagyományos játékok, indulók, dalok megtanulásával, továbbá a cserkészetnél is alkalmazott gyakorlati, túlélési technikákra is szert tehetnek.

Galéria OSZTÁLYKIRÁNDULÁSOKRÓL

Nézze meg osztálykirándulásokról készült képeinket

Mit ajánlunk még?

Nézze meg további ajánlatainkat
Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress
Ossza meg ezt!